Siirry suoraan sisältöön

Suomen Uusiomuovi Oy

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata yli 2 700 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat muovipakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Askel askeleelta kohti vuoden 2025 kierrätystavoitetta

Askel askeleelta kohti vuoden 2025 kierrätystavoitetta

Polku 2025 -ohjelma

Kierrätystavoitteiden saavuttaminen edellyttää toimenpiteitä kaikilla osa-alueilla, joista yksi on keräysmäärien merkittävä kasvattaminen kotitalouksilta ja yrityksiltä.

Vuonna 2020 kuluttajapakkauksia kerättiin enemmän kuin yrityspakkauksia. Molempien keräyksen ja kierrätyksen tulee kasvaa jatkossakin, jotta kierrätystavoitteisiin päästään. 

Olemme ilolla seuranneet kotimaassa tehtyjä investointeja muovipakkausten lajitteluun ja kierrätykseen. Tällä tavalla lisääntyvä kierrätys tuo työpaikkoja ja osaamista Suomeen eikä ulkomaille.

Suomen Uusiomuovi ja Fortum allekirjoittivat keväällä jatkosopimuksen kuluttajamuovipakkausten kierrättämisestä, joka mahdollistaa kuluttajamuovin käsittelyyn tarvittavan kapasiteetin kasvattamisen ja muovin kierrätysasteen nostamisen Suomessa. Tämä on yksi askel kohti 50 % kierrätystavoitetta vuonna 2025. Suomen Uusiomuovilla on tämän lisäksi useita kehitysprojekteja kierrätysasteen kasvattamiseksi sekä kotimaassa että ulkomailla.

Fortumin osalta tämä tarkoittaa uuden sukupolven mekaanisen muovijalostamon suunnittelua, joka korvaisi nykyisen muovijalostamon Riihimäellä. Nykyisellä laitoksella Riihimäelle saapuvista kuluttajamuovipakkauksista pystytään kierrättämään eli jalostamaan noin 30-40% muovigranulaateiksi eli muoviteollisuuden uusioraaka-aineeksi, jolla voidaan korvata neitseellistä, fossiilipohjaista muovia.  Lisätietoja Fortum suunnittelee uuden sukupolven mekaanista muovinkierrätyslaitosta ja tutkii uusia, edistyneitä teknologioita | fortum.fi

Pakkaussuunnittelulla on keskeinen osa pakkausten kierrätettävyyden parantamisessa. Julkaisimme jo vuonna 2018 oppaan kierrätyskelpoisen muovipakkauksen suunnitteluun.