Siirry suoraan sisältöön

Suomen Uusiomuovi Oy

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata yli 2 700 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat muovipakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Suomen Uusiomuovi kilpailuttaa kuluttajapakkausterminaalit

Suomen Uusiomuovi kilpailuttaa kuluttajapakkausterminaalit

Jätelajittelu muuttuu: yritysten pakkausjätteet erilliskerättävä

Suomen Uusiomuovi kilpailuttaa kuluttajien muovipakkauksia vastaanottavat terminaalit. Kilpailutus alkaa huhtikuussa 2022. Uusi sopimuskausi astuu voimaan vuoden 2023 alusta.

Suomen Uusiomuovi kilpailuttaa muovipakkauksia vastaanottavat kiinteistökeräysterminaalit. Kilpailutus alkaa huhtikuussa 2022.

Uusi kuntasopimus asettaa uudenlaisia velvoitteita kuluttajapakkausterminaaleille. Siksi kaikki sopimukset pitää päivittää. Samalla edellytämme terminaaleilta uusia toimenpiteitä laadun varmistamiseksi. Meillä on nyt sopimukset 45 terminaalin kanssa, joista pääosa on yksityisiä yrityksiä. Toivomme, että saamme ainakin saman verran toimijoita mukaan myös seuraavalle kolmen vuoden sopimuskaudelle, sanoo Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka

Muovipakkausten keräysmäärä kasvaa entisestään heinäkuusta 2023 alkaen, kun vähintään viiden asunnon kiinteistöissä pitää olla muovipakkausten erilliskeräys. Kunnan sopima toimija kerää lajitellut pakkaukset kiinteistöjen lajitteluastioista kuluttajapakkausterminaaleihin. Lain mukaisesti kunnat päättävät, mikä toimija hoitaa keräyksen ja Suomen Uusiomuovi puolestaan kilpailuttaa terminaalikumppanit. 

Uuden lain myötä tavoitteena kierrättää muovipakkauksia
aiempaa enemmän

Kierrätetty muovi on arvokas raaka-aine. Vuonna 2020 markkinoille saatetuista muovipakkauksista saatiin keräykseen 36,8 prosenttia ja kierrätettiin lähes 20 prosenttia. Uuden jätelain tavoitteena on kasvattaa määrää entisestään. Tavoitteena on, että vuoden 2025 alusta lähtien kaikista kuluttaja- ja yritysmarkkinoille tulevista muovipakkauksista kierrätetään vuosittain vähintään 50 prosenttia.

Koko arvoketjun takia on tärkeää, että muovipakkaukset lajitellaan oikein. Puhtaan ja kuivan muovipakkauksen paikka on käytön jälkeen muovipakkauksen keräysastiassa, josta se kulkee kuluttajapakkausterminaaliin, lajitteluun ja kierrätykseen. Terminaalin rooli keräyksen laadun varmistamisessa on tärkeä. Oikein lajitelluista pakkauksista voidaan valmistaa uusiomuovia, kertoo Surakka.

Tarjousasiakirjat voi pyytää sähköpostitse osoitteesta uusiomuovi@uusiomuovi.fi.