Siirry suoraan sisältöön

Kuluttajien muovipakkausten keräys

Ilman keräystä ei ole kierrätystä – lajittele muovipakkaukset. Käytä omalla kiinteistöllä olevaa keräysastiaa tai vie Rinki-Ekopisteeseen.

Muovipakkaus tahtoo kiertoon

Usein kysyttyä kotitalouksien muovipakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä

Uutta asiaa ja vinkkejä kotitalouksien muovipakkausten keräykseen ja kierrättämiseen. Innokkaiden kysyjien kysymyksistä keräsimme ”top” -listan.

1. Mitä tarkoittaa tuottajavastuu?
Lakisääteisen tuottajavastuun mukaisesti pakkauksen tuottaja, yleensä pakkaaja tai pakatun tuotteen maahantuoja, on velvollinen huolehtimaan pakkaustensa jätehuollosta. Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten tuottajayhteisö, joka hoitaa yli 2 700 tuottajan puolesta lain määräämän vastuun toteuttamisen.

Tuottajavastuun velvollisuuksia ovat esimerkiksi veloituksettoman vastaanoton järjestäminen kuluttaja- ja yrityspakkauksille, kierrätystavoitteen saavuttaminen ja yleinen neuvonta. Lisää tietoa tuottajavastuusta.

2. Miksi kaikkia muovituotteita ei saa tuoda keräykseen?

Tuottajavastuu koskee vain muovipakkauksia, joita on käytetty myytävän tuotteen pakkaamiseen. Muut muovituotteet kuuluvat kunnan jätehuoltoon, eikä tuottajilla ole siihen jätteeseen sananvaltaa. Ei olisi reilua, että tuottaja maksaisi myös muiden muovituotteiden jätehuollosta, vaikka eivät ole niiden markkinoille saattamisesta vastuussa.

Muissa muovituotteissa muovien kirjo on paljon laajempi kuin muovipakkauksissa. Esim. monet leikkikalut sisältävät elektroniikka, jolloin ne kuuluvat SER-jätteen keräykseen.  

Kuva: Lääkepakkaus lääkkeineen toimitetaan esim. apteekkiin, viilipurkki ei ole riittävän puhdas, muut kuvan muovit ovat tuotteita

3. Mistä tietää, mikä muovipakkaus kuuluu keräykseen piiriin? 
Muovipakkauksia on niin paljon erilaisia, että kaikkia käyttökohteita on vaikeaa luetella. Perusmääritelmä on, että pakkaus on käytetty myytävän tuotteen pakkaamiseen. Pakkauksia käytetään yleisesti elintarvikkeiden, tekstiilien, elektroniikan ja kemiallisten tuotteiden myynnissä, mutta muitakin pakattavia tuotteita löytyy. Pakkauksia ovat myös kauppakassit ja myyntipaikalla käytetyt tuotteet, kuten muovikääre mukaan ostetun sämpylän ympärillä.

Muovipakkauksia eivät ole esim. kaupasta ostetut tyhjät pakasterasiat, jätepussirullat, ”elmu-kelmut” ja vastaavat. Muuttolaatikko ei ole tässä mielessä pakkaus, ei myöskään varastolaatikko. Näistä muovituotteista ei ole maksettu tuottajamaksua ja niiden jätehuolto on jätehuoltomääräysten mukaisesti kunnan vastuulla.
Muita esimerkkejä:

  • CD-levyn kannet eivät ole pakkaus, mutta sen ympärillä oleva
    muovikalvo on pakkaus.
  • Muovinen henkari on pakkaus, jos se on tullut esim. ostetun
    puvun mukana. Erikseen ostettuna se ei ole pakkaus
  • Vaatteiden pesuainepullossa
    oleva täyttömitta tai ”pesupallo” on pakkaus. 
Pakkaukset

4. Mistä tunnistaa keräykseen sopivat muovilajit?
Helppo nyrkkisääntö: Onko se pakkaus? Onko se muovia? Se kelpaa muovinkierrätykseen!

Monissa pakkauksissa on muovin merkit 1-7, vaikka tällainen merkintä ei ole pakollinen Euroopassa. Numeroita kolmion sisällä ei tarvitse etsiä pakkauksesta.
Keräykseen hyväksytään kaikki muovipakkaukset.

5. Saako keräysastiaan laittaa styrox-pakkauksia?
Muovipakkaus, joka on valmistettu styroksista tai virallisemmin EPS-muovista, voidaan laittaa keräysastiaan. Rakentamisessa käytetyt styrox-levyt sen sijaan eivät kuulu joukkoon. 
Teollisuudessa EPS-muovia erilliskerätään kierrätykseen hyvällä menestyksellä (esim. kalalaatikot).

6. Kuinka puhdas pakkauksen pitää olla?
Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Tämä on tärkeää, koska jäteastiat keräävät helposti tuhoeläimiä ja tuottavat hajuhaittoja. Pakkausjätteen käsittelyprosessi on pitkä ja myös ammatti-ihmisten terveysriskejä halutaan minimoida. Pakkaukseen mahdollisesti jäänyt biojäte tai muu kosteus purkaantuu, kun pakkauksia puristetaan kokoon. Tämä voi pahimmassa tapauksessa pilata samassa erässä olevien pakkausmuovien kierrätyksen. Talvella nesteet ja kosteus jäätyvät keräysastiassa. 
Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi, että pakkaus laitetaan sekajätteeseen. Jos pakkauksen sisältö on helposti pilaantuva, puhdistaminen on tietysti tärkeämpää kuin se, että pakkaukseen jää esimerkiksi pesuainetta.

Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pitempiaikaisen säilytyksen kotona.

7. Tarvitseeko tarroja, etikettejä tai hintalappuja irrottaa? 
Tarroja tai etikettejä ei tarvitse irrottaa ”voimakeinoin”. Helposti irtoavien tarrojen ja etikettien poistaminen helpottaa ja edistää uusiomuovin valmistusprosessia.

8. Pitääkö korkit ja kannet irrottaa? 
Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa silloin, kun se on mahdollista. Esimerkiksi keitto- tai leikkelepakkauksissa on vuoka ja sen päällä kansikalvo. Nämä on hyvä irrottaa toisistaan.
Käsittelylaitoksella optinen laite tunnistaa ja lajittelee kerätyt muovipakkaukset eri muovilajeihin. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu osa pakkausta. Lukulaite tunnistaa muovilajin yleensä pakkauksen suuremmasta osasta, jolloin pullossa kiinni oleva, eri muovia oleva korkki joutuu väärään muoviryhmään ja heikentää kierrätettävyyttä.

Ohje korkit irti

9. Saako pakkauksia laittaa sisäkkäin?
Samasta syystä kuin kohdassa 8, eri muovia olevia pakkauksia ei saa laittaa tiukasti sisäkkäin. Optinen laite lukee ulommaisen pakkauksen ja sisällä olevat muut muovipakkaukset menevät väärään ryhmään. Samanlaisia muoveja tai saman merkkisiä pakkauksia voi laittaa sisäkkäin, jos on varmaa että muovilaji on kaikissa sama. Muovikassia voi käyttää jätteen kuljettamiseen, sillä lajitteluprosessin alkupäässä on ns. pussinrepijä, joka aukaisee kassit ennen jatkokäsittelyä.

10. Voiko biohajoavia pakkauksia laittaa keräysastiaan?
Kyllä, mutta biohajoavat muovipakkaukset on tarkoitettu ensisijaisesti kompostointiin.
Laitoksella biohajoavat pakkaukset erotellaan energiahyödyntämiseen, koska ne haittaavat kierrätyskelpoisten muovipakkausten uusiokäyttöä. Itsestään hajoava uusiotuote ei ole kierrätyksen tarkoitus.

Biopohjainen muovi ei ole sama asia kuin biohajoava muovi. Muoveja ja muovipakkauksia valmistetaan jo nyt uusiutuvasta biopohjaisesta raaka-aineesta, joka toimii aivan samalla tavalla kuin tavallinen kierrätyskelpoinen muovi.

11. Miten toimia pakkausten kanssa, joissa on muitakin materiaaleja kuin muovia?
Pakkaus, jonka eri osat eivät ole irrotettavissa toisistaan, on sitä materiaalia, jota on yli puolet pakkauksen painosta. Jos pakkauksen eri osat voidaan irrottaa toisistaan, niin materiaalit laitetaan omiin keräysastioihinsa.

Esimerkiksi eräissä jogurtti- ja rahkapakkauksissa on muovipurkin ympärillä painettu kartonkikääre, jonka voi irrottaa ja laittaa kartonkikeräykseen. Foliokansi puolestaan menee metallinkeräysastiaan. 

Sipsi- ja kahvipakkaukset ovat yleensä muovipakkauksia, vaikka niissä voi olla pieni osa alumiinikalvoa. Nämä pakkaukset voi laittaa muovipakkausten keräysastiaan. Kahvipakkauksia tehdään myös pelkästään muovista, jolloin kierrätysmahdollisuus paranee.

Eräät kissan- ja koiranruokapakkaukset on valmistettu muovista ja metallista.

Jos pakkauksesta ei käy ilmi kumpaa materiaalia pakkaus on, niin ”rypistystesti” voi auttaa ratkaisemaan mihin keräysastiaan pakkaus kuuluu. Purista pakkaus nyrkissäsi: jos pakkaus ei palaudu rypistyksen jälkeen, se on todennäköisesti metallia, jos se palautuu, pakkaus on todennäköisesti muovia. Kovin epäselvässä tapauksessa pakkaus on parempi laittaa sekajätteeseen.

Markkinoilla on myös pakkauksia, jotka sisältävät sekä muovia että kartonkia. Kartonki tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, ovat yleensä kartonkipakkauksia. 

Muovipakkaukset, joissa on muita materiaaleja kuin muovia eivät yleensä sovi uusiokäyttöön ja päätyvät siten energiahyödyntämiseen. 

12. Vaarallisten aineiden pakkaukset
Jos pakkauksessa on vaarallisten aineiden jäämiä, ne pitää viedä paikallisen jätelaitoksen järjestämään vaarallisten aineiden vastaanottoon. Öljyä sisältävät kanisterit ja pullot eivät kuulu keräykseemme!

13. Lääkkeiden pakkaukset

Tyhjät, puhtaat ja kuivat muoviset lääke-, vitamiini- ja luontaistuotepakkaukset voi viedä keräyspisteeseemme.
Käyttämättömiä lääkkeitä tai lääkejäämiä sisältävien pakkausten osalta on noudatettava kunnan jätehuollon antamia ohjeita. Yleensä paikallinen apteekki ottaa vastaan lääkkeet pakkauksineen. Käyttämättömiä lääkkeitä ei missään tapauksessa saa tyhjentää viemäriin.

Jos olet epävarma kuuluko muovipakkaus tuottajien keräyspisteeseen, voi olla parempi laittaa se sekajätteeseen. Voit kääntyä muovipakkausten kierrätysasioissa Suomen Uusiomuovi Oy:n puoleen. Yhteystiedot löydät sivun alalaidasta. 

Hyvää jatkoa muovipakkauksille!
Lajittele oikein – edistät kierrätystä!

Korkki pois

Päivitetty 1.6.2022

Videoita kotitalouksien muovipakkausten kierrättämisestä

Lajittelua helpottamaan

Esimerkiksi HSY:n hakusanaopas neuvoo lajittelussa:

https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/