Siirry suoraan sisältöön

Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali

Muovilla on tärkeä tehtävä pakkausten keventämisessä ja elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Hyvä pakkaus suojaa tuotetta sen koko elinkaaren ajan. Suuri osa pakkauksista käytetään uudelleen, osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta ja osa voidaan hyödyntää energiana. Kaatopaikalle muovia ei mene 1.1.2016 jälkeen.

Pakkaus kiertää

Muovien kierrättämisestä kysyttyä

KYSYMYS:
Onko (toimisto)muovitaskut, joita käytetään paperiarkkien säilyttämiseen/mapitukseen, kierrätettävää muovia?

VASTAUS:
Muovitaskut eivät ole pakkauksia ja eivät siten kuulu pakkauskierrätyksen piiriin. Niille ei taida olla kierrätystä järjestetty, Oikea osoite on sekajäte, joka käytännössä Suomessa poltetaan jätevoimaloissa energiaksi, sähköksi ja kaukolämmöksi.

KYSYMYS
Miksi kaikki pakkaukset ei voi olla vaan yhtä muovia että ne olisi helpompi kierrättää?

VASTAUS:
Pakkausmateriaali on aina valittava pakattavan tuotteen mukaan. Ikävä kyllä mikään muovi yksin ei omaa kaikkia maailmassa vaadittavia säilytysominaisuuksia. Niinpä elintarvikkeet, kodinkemikaalit tai vaikkapa nuppineulat vaativat erilaiset pakkaukset – ja materiaalit. On siis käytettävä aina parhaiten tuotteelle sopivaa muovia tai jopa muovien yhdistelmiä. Se on kuluttajan etu, että hankittu tuote ei pilaannu tai aiheuta vaaraa huonon pakkauksen vuoksi.

KYSYMYS:
Luin lehdestä, että uusiomuovikassi oikein käytettynä on ylivoimaisesti ekologisin sarjassaan. Siis voiko se olla totta ?

VASTAUS:
Kyllä. Eri tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset ovat erilaisia. Moni luulee että jokin yksittäinen asia kuten hajoavuus olisi sama kuin ympäristöystävällisyys. Niin se ei ole. Muovit ovat pärjänneet eri ympäristövertailussa oikein hyvin – myös muovikassit. Uutisosastosta löydät tätä koskevia uutisia ja linkkejä.