Siirry suoraan sisältöön

Muovi on ympäristötehokas pakkausmateriaali

Muovilla on tärkeä tehtävä pakkausten keventämisessä ja elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Hyvä pakkaus suojaa tuotetta sen koko elinkaaren ajan. Suuri osa pakkauksista käytetään uudelleen, osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta ja osa voidaan hyödyntää energiana. Kaatopaikalle muovia ei mene 1.1.2016 jälkeen.

Pakkaus kiertää

Yritysesimerkkejä

Suomessa kierrätetään muovia monella eri tavalla. Kierrätys painottuu lähinnä muovituotteita valmistaviin yrityksiin sekä muovin kierrätykseen erikoistuneisiin yrityksiin.

Kaikkein helpointa on kierrättää muovijäte siellä missä se syntyy. Monet muovitehtaat pystyvät uusiokäyttämään jo lähes kaiken omassa tuotannossaan syntyvän muovijätteen. Tätä kutsutaan pre-consumer jätteeksi.

Muovijätettä syntyy myös paljon tuotteiden elinajan loppupäässä. Tätä kutsutaan post-consumer jätteeksi. Tämän jätteen kierrättäminen on haasteellisempaa, mutta muovi on vielä pitkän käyttöikänsä jälkeen hyödyllinen materiaali. 

Alta löydät esimerkkejä siitä miten muovijäte kiertää Suomessa:

Pramia Plastics
L&T Merikarvian Muovinaattori
Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta
Helmi – kiertotalouslava
Sinebrychoff
Stena Recycling
Plastex
Orthex

Syntypaikkalajittelu

Muoveja on monenlaisia. Siitä syystä on tärkeää, että muovijäte lajitellaan siellä missä sitä syntyy. Näin erilaisista muovijätevirroista voidaan muodostaa puhtaampia ja parempia jätevirtoja joita on helpompi uusiokäyttää.

Linkkejä:
Plast2recycle

Muovikierrätyksen valoisa tulevaisuus