Eeva Hanni aloitti joulukuussa 2022 materiaalipäällikkönä SUM:ssa
Eevan työnkuvaan kuuluu monipuolisia tehtäviä pakkausten tuottajavastuun mukaisen keräyksen ja kierrätyksen järjestämisessä. ”Osittain roolini hakee vielä muotoaan ja kasvaa SUM:n mukana lasi-, paperi- ja kartonki-, metalli- sekä puupakkausten tullessa mukaan”, Eeva kertoo.
Koulutukseltaan Eeva on paperinjalostuksen diplomi-insinööri. Eeva on toiminut kehitysinsinöörinä komposiittimateriaalien parissa sekä kymmenen vuotta jätehuoltoalalla asiakasrajapinnassa ja palvelukehityksessä. Tuottajayhteisöjen terminaalitoiminnot ovat Eevalle tuttuja tuolta ajalta.
”Työ SUM:ssa on näköalapaikka pakkausalalle ja kiertotalouteen. Ympäristöasiat ovat lähellä sydäntäni ja tässä työssä on mahdollisuus työskennellä aiheen ytimessä”, Eeva sanoo. ”Pakkausjätettä syntyy sekä kotitalouksissa että yrityksissä. Tuottajayhteisössä voimme yrittää vaikuttaa siihen, millaisia pakkauksia tuottajat käyttävät tai tuovat markkinoille. Erityisesti ratkaisemme sen miten pakkausjätteen lajittelussa onnistutaan ja miten keräys ja kierrätys järjestetään”, kotonakin innokkaasti lajitteleva Eeva jatkaa.
Eeva pitää järjestyksestä ja nauttii Excelin käytöstä. ”Muutaman laskelmaharjoituksen olen onneksi päässyt jo SUM:ssa tekemään”, hän naurahtaa. Eeva viihtyy tiimityöskentelyssä ja töiden jälkeenkin hän rentoutuu mieluiten osana ryhmää – kuorossa, sählyä pelaten tai perheen kanssa liikkuen.
Katja Laitinen toimii kierrätysvalmentajana SUM:ssa
”Olen ympäristöinsinööri, jonka sydän sykkii kiertotaloudelle ja palvelukehitykselle.” Katjan työhön SUM:ssa kuuluu muun muassa toimialakohtaisten ohjeistusten tuottaminen yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Yhdessä on jo rakennettu keräyskonsepteja terveydenhuollon toimijoille, kauppapuutarhoille ja maatalouteen.
”Kierrätysvalmentajana autan yrityksiä saamaan syntypaikkalajittelunsa kuviot kuntoon”, Katja kertoo. Yleensä yritykset ovat innostuneita aloittamaan muovipakkausten lajittelun. ”Yrityksissä halutaan nähdä vaivaa ja tehdä asiat oikein. Materiaalien kierrätys koetaan tärkeäksi tavaksi vaikuttaa ympäristöön.”
Katjalla on laaja kokemus kiinteistöjen ylläpitopalveluista, joiden parissa hän on työskennellyt yli 20 vuotta. Hänen intohimonsa on palvelukehitys ja ylivertaisen asiakaskokemuksen varmistaminen. ”Tavoitteenani on etsiä aktiivisesti uusia vaihtoehtoja laadunhallinnan ja ympäristöasioiden parantamiseksi”, Katja tiivistää.
Vapaa-aikanaan Katja rentoutuu kahvakuulaa heilutellen tai muun liikunnan parissa.
Peter Rasmussen toimii SUM:ssa kehitysjohtajana
”Pitkään ulkomailla toimimisen jälkeen tuntui mielenkiintoiselta aloittaa vuonna 2011 Suomen Uusiomuovissa, jonka toiminta on pääosin Suomessa. Alkuaikoina valmistelussa oli vuoden 2012 jätelaki ja vuoden 2014 pakkausasetuskin oli työn alla. Asetus määritteli tarkemmin kotitalouksien muovipakkausten keräyksen vastuun siirtoa tuottajille vuoden 2016 alusta”, Peter kertaa.
Peterin mielestä on ollut hienoa olla mukana uuden toimialan ja ammattikunnan kehityksessä. ”Alkuvaiheessa oli paljon opittavaa keräyksestä, kierrätyksestä ja uusiomuovin käytöstä”, Peter kertoo. Viime vuosina Peterin työtehtävät ovat keskittyneet lähinnä lainsäädäntöasioihin ja eteenkin SUP (Single use plastics) vaatimusten toteutukseen, kierrätettävän pakkauksen suunnitellun edistämiseen ja moniin tutkimusprojekteihin, joissa SUM on osallisena.
Ennen SUM:a hän on toiminut muovipakkausten myynti- ja markkinointityössä. Myyntialueena on Euroopan lisäksi ollut myös Kaukoitä ja Etelä-Amerikka. Aktiivinen toimiminen alan eurooppalaisessa kattojärjestössä EPRO:ssa on ollut luonteva jatko aikaisemmille kokemuksille.
Kehitystyö kiinnostaa Peteriä. ”Olen aina ollut utelias seuraamaan, mitä maailmalla tapahtuu toimialallamme”, hän sanoo. Muovipakkausten parissa riittää jatkossakin paljon tekemistä. ”Odotan innolla, mitä kiinnostavaa uudet pakkausmateriaalit SUM:ssa tuovat tullessaan”, Peter sanoo.
Golf, muu liikunta ja kulttuuritapahtumat rentouttavat Peteriä työpäivän jälkeen.
Mika Surakka aloitti SUM:n toimitusjohtajana heinäkuussa 2021
”Tehtäväni on muuttaa SUM kaikki pakkausmateriaalit kattavaksi tuottajayhteisöksi sekä toimeenpanna lainsäädännön toimialalle tuomat muutokset. Lisäksi kehitän pakkausten kierrätystä ja tutkin uusia teknologioita, jotta pakkausten kierrätysaste saadaan EU:n vaatimalle tasolle”, Mika kertoo.
”Pakkaustuottajayhteisötoimiala on merkittävien muutosten keskellä, ja niiden ratkaiseminen ja toimialan kehittäminen motivoi minua. SUM on tällä hetkellä haastajan roolissa, mikä kannustaa hakemaan ratkaisuja myös vakiintuneiden käytäntöjen ulkopuolelta.”
Mika on koulutukseltaan kemian prosessitekniikan diplomi-insinööri, ja hänellä on peräti 30 vuoden kokemus jätehuolto- ja kierrätysalalta. ”Olen toimialan generalisti, ja laaja kokemus auttaa ratkomaan pakkaustuottajayhteisön operatiivisen toiminnan haasteita”, Mika sanoo. Ennen SUM:a Mika asui yhdeksän vuotta Puolassa. ”Toimin kolme vuotta Wipakin Puolan yksikön toimitusjohtajana ja kuusi vuotta yrittäjänä”, hän kertoo.
Vapaa-ajalla Mikan löytää kävely-, juoksu- tai hiihtolenkiltä tai laskettelurinteestä. Ajatukset irti työasioista hän saa moottoripyöräillessä endurolla maastossa.