Siirry suoraan sisältöön

Muovi on arvokas raaka-aine

Muovipakkausten kierrätys kannattaa. Suunnittele huolella yrityksesi pakkausten jätehuolto, niin voit säästää selvää rahaa. Kierrätyskelpoisella muovilla on kysyntää – älä laita sitä energiajätteeseen.

Pakkaussuunnitelun uudet suuntaviivat – parempaa pakkaussuunnittelua

Toukokuun 2019 Long Live Plastics -seminaarissa asiantuntijat ja pakkaajat kokoontuivat jakamaan uusinta tietoa myös kierrätyskelpoisesta pakkaussuunnitelusta.

Maailma muuttuu ja muovi sen mukana

Muovipakkauksille ja muoville yleensä kohdistuu kovia paineita uudistua sekä raaka-ainepohjan osalta että kiertotalous- ja ilmastonvaikutuksen suhteen.

EUn muovistrategia edellyttää, että vuonna 2030 kaikki muovipakkaukset on valmistettu kierrätettäväksi tai uudelleen käytettäväksi. Ns. SUP -direktiivi (Single Use Plastics) tuo uusia vaatimuksia muovipakkauksille ja muovituotteille. Esimerkkinä pakkaussuunnitteluun liittyvästä pakollinen korkin kiinnittäminen muovipulloon. Joitakin muovituotteita on kieltolistalla ja joitakin vähennyslistalla. 
Suomen Muovitiekartta. Lisää myös EUn muovistrategista.

Toukokokuun Long Live Plastics -seminaarin esitysaineistoja voi käyttää ja lainata lähde mainiten. 

Usein esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia muovipakkausten suunnittelusta

Mustat pakkaukset

Mediassa annettua mielikuvaa mustista pakkauksista on syytä tarkentaa:

  • Kaikki mustat pakkaukset voidaan laittaa muovipakkausten keräysastiaan. Kuluttajan ei tarvitse huolehtia siitä mitä tapahtuu pakkaukselle keräyksen jälkeen.
  • Mustasta pakkauksesta, jossa väri tehty hiilimustalla, nykyiset ns. NIR (Near Infra Red) optiset sensorit eivät vielä tunnista muovilajia (PP, HDPE jne). Tunnistuslaitteiden tuotekehitystyötä tehdään jatkuvasti. Markkinoilla on muita teknologiota, mutta toistaiseksi ne ovatliian hitaita. NIR -tunnistuksen nopeus on n. 3 m/s.
  • Musta väri voidaan tehdä myös ns. NIR –masterbatchilla, jolloin tunnistus on mahdollinen.
  • Kun pakkauksissa siirrytään täysmustasta harmaampaan myös tunnistustarkkuus paranee
  • Mustaa pakkausta käytetään yleensä markkinointimielessä tai peittämään esim. lihanestettä, joskus myös elintarvikkeen tarvitseman valonsuojan takia
  • Musta pakkaus, joka on tehty monikerroskalvosta, on yhtä huonosti kierrätettävä kuin väritön vastaava – > materiaali tulisi muuttaa, ei pelkästään väri
  • Mustasta muovista saa vain mustaa tai harmaat uusiomuovia -> kirkasta/väritöntä muovia kysytään enemmän ja sillä on parempi arvo.


Miten toimii PP-kalvon kierrätys?

Kova PP muovi (3D) on kysytty ja toimiva kierrätysmuovi. PP kalvolle (2D) ei ole tällä hetkellä markkinoita, joten Fortumin laitoksella ei tällä hetkellä lajitella tätä laatua uusiomuovin valmistukseen. Tilanne on sama muuallakin Euroopassa.

PP kalvon kirkkaus, joka tärkeä syy sen käyttöön, katoaa uusiointiprosessissa. Tilalle suositellaan LDPE kalvoja, joilla on hyvä kysyntä uusiomateriaalina.

Suomessa ja muualla haetaan käyttökohteita PP ja PP/PE kalvoille.

Minkälainen tarra pitäisi olla PP pullossa?

PP kovassa pakkauksessa pitäisi suosia PP-pohjaista tarraa, koska se helpottaa pakkauksen tunnistusta NIR-prosessissa – esim. paperitarra voi estää muovin tunnistuksen ja viedä pakkauksen rejektiryhmään.

Käytössä suositellaan pesussa irtoavaa tarraa, koska siitä saadaan näin paremmin liima irti. Molemmat menevät PP-kierrätykseen. Vesiliukoinen painatus on parempi kuin liuotinpohjainen.

Onko PP-pohjainen vaahtokumi parempi kuin PU-pohjainen?

Kyllä, polyolefiinipohjaisia kannattaa suosia. P-pohjainen olisi paras.  Jos kappale on riittävän kolmiulotteinen, niin se menee kovien pakkausten tunnistukseen.

Miten toimivat mineraalista olevat lisäaineet PP-pakkauksessa?

Lajittelun jälkeen PP menee murskauksen jälkeen pesuun. Jos lisäaineita on niin paljon, että PPn ominaisuuspaino muuttuu yli 1 gr/m3 (normaalisti 0,92/m3) se ei kellu muun PPn kanssa ja putoaa pesualtaan pohjaan ja menee rejektin kautta energiaksi.

Lisäaineistettu PP heikentää muuten 100 %:sta PP:stä koostuvaa uusiogranulaattia

Mitkä pakkaukset kierrätetään Suomen ulkopuolella?

Ennen kierrätystä pakkauksen täytyy olla kerättävissä, eli maassa pitää olla toimiva keräysjärjestelmä juuri tälle pakkaukselle. Esim. Belgiassa ja Ranskassa on kerätty vain kovia pakkauksia – tämä on muuttumassa uuden EU lainsäädännön mukaan.

Lajitteluteknologia, joka perustuu NIR-laitteistoon, on yleinen Euroopassa. Päätös mitä muoveja lajitellaan riippuu syntyvistä määristä ja uusiomuovin kysynnästä markkinoilla. Jos kukaan ei ole kiinnostunut tietystä uusiomuovista, niin sitä ei kannata lajitella erikseen.

Ruotsissa ja Norjassa on samanlainen keräys ja kierrätys kuin Suomessa. Kierrätysoppaamme tiedot täsmäävät hyvin näiden maiden vastaavien kanssa.

Lisätietoa kierrätyksestä Euroopassa:
http://www.packaging4recycling.eu/  (tulossa)
http://cyclos-htp.de/en/home/r-and-a-catalogue/
http://recyclass.eu/